tiistai 1. lokakuuta 2013

Satu Taskisen tokovalmennus

KPSH järjesti Satu Taskisen tokovalmennuksen 20.9. Tai järjestää säännöllisesti, mutta tähän valmennukseen oli tullut joltakin osallistuvalta peruutus ja me saatiin mennä tilalle. Mua kyllä jännitti ihan kauheesti koska Hertalla on niin päivästä kiinni millon sitä kiinnostaa tehdä mitään. Turhaa jännitin. Saatiin paljon vinkkejä ja neuvoja ja joskus on ihan hyvä mennä sinne oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeilla uusia asioita. Aikaa oli per koirakko 2x 15min, joka me Hertan kanssa käytettiin kahdessa eri osassa. Kirjoitan tähän nyt lähinnä itselleni muistiin näitä asioita, enkä lähde tarkemmin erittelemään.


Ekassa 15min osassa otettiin noutoa. Hertalla on aina ollut hyökkäämishalua kapulalle ja kierrokset nousee noudoista. Välillä mukaan tulee myös ääni, eli pieni vinkasu tai haukahdus noutoon lähdettäessä. Ääneen saatiin vinkiksi ihan vaan samanaikasesti namia suuhun kun annetaan käsky hakemaan. Keskittyy sen verta syömiseen että unohtaa vinkasun. Hyökkäämiseen tehtiin useampaa harjoitusta. Ihan tasamaalla. Yksi harjoituksista oli kolmioharjoitus, eli yhteen kolmion kärkeen jätetään koira, toiseen kapula pitkittäissuunnassa ja kolmanteen ohjaaja, eli minä. Koiralle annetaan käsky hakea ja kun koira ottaa nätisti kapulan suuhunsa sitä heitetään namilla. Jos koira hyökkää kapulalle, ei palkata. Toinen harjoitus, ihan kapulan pudotus koiran vieressä ja kehoitus nostaa kapula. Kun nostaa nätisti niin taas namipalkalla heitetään koiraa. Sitten yhtenä harjoituksena kapulan noutoa niin että kapula viedään pitkittaissuunnassa ja sen taakse laitetaan limupullo. Ideana, että koira säikähtäisi sitä limupullon kaatumista mikäli hyökkää ja oppisi sen avulla menemään nätisti kapulalle. Ylipäänsä näiden lisäksi pitäisi muistaa ettei heitä kapulaa kauaksi, sillä se innostaa lisää hyökkäämään. Ja jos appari käytettävissä, niin heiton jälkeen appari käy kääntämässä kapulan pitkittäissuuntaan, jotta koira oppisi lähestymään kapulaa sivultapäin.
Ekassa osassa ehdittiin ottaa myös kaukoja, joista Hertta kuumuu kentällä. Niihin saatiin lähinnä vinkkejä että takapalkka pois, rauhalliset piiiiitkän vaihtovälit, itse tarpeeksi rauhallinen ja tarpeeksi lähdltä vaihdot. Ja pieni viive kun palkkaa, ja palkan heitto koiran taakse.

Toisessa 15min osassa otettiin tunnaria. Tunnariin toivoin apuja, sillä Hertta luulee osaavansa liikkeen ja tekee hätiköidysti valinnan kapuloiden välillä. Usein tuokin vain ensimmäisen mikä osuu kohdalle. Eli toivoin tarkkuutta nenätyöhön. Satu halusi nähdä mitä Hertta tekee kun piilotetaan nurmikolle lehtien sekaan useampi kapula ja oma. Tuoko ensimmäiseksi löydetyn vai etsiikö oma. Hertta löysikin ensin kolme muuta kapulaa, eikä tuonut niitä. Oman toi. Siirryttiin kentälle. Tämä harjoitus jatkossa tehdään kotona, sisällä lattialla. Eli kapuloita sekalaiseen järjestykseen lattialle, paljon. Itse kyykkyyn/istumaan kapuloiden viereen. Koiran huomio kiinnitetään muualle esim heittämällä nami poispäin kapuloista. Sillä aikaa kun koira lähtee namin perään laitetaan oma kapula muiden sekaan. Kun koira palaa, annetaan käsky "oma". Hertalla meni aikaa kun tajusi mitä pitää tehdä, mutta lopulta nuuskutti tarkkaan ja toi oman.
Muutama minuutti oli tämän jälkeen aikaa jäljellä ja loppuaika päätettiin pyhittää häiriöharjoitukselle, sillä Hertta oli koko koulutuksen ajan tosi kiinnostunut kaikista yleisöstä ja kouluttajasta ja otti paljon häiriötä niistä. Tehtiin ihan perus treeniä siinä, koiralle annettiin käsky "seuraa" ja kouluttaja alkoi häiriköimään. Häiriöt oli Hertalle tosi pahoja, mutta sille tarviikin tehdä tosi paljon niitä. Kouluttaja esimerkiksi oli kyykyssä Hertan edessä ja yritti namuilla houkutella Herttaa katsomaan itseensä tms. Nää oli kyllä tosiaan pahoja ahneelle spanielille :D Mutta saatiin me muutamia onnistumisiakin.

Kaikkiaan oli tosi kiva käydä Hertan kanssa tällaisessa, ja meillä on niiiiiin pitkä tie edessä etenkin häiriöiden treenaamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti